הפריודונטיטיס, או מחלת החניכיים, היא מחלה התוקפת את רקמת החניכיים בחלל הפה. פריודונטיטיס נפוצה יותר בקרב ישראל מאשר במדינות מפותחות אחרות, שכן מחלת חניכיים נפוצה יותר בקרב אנשים ממוצא צפון אפריקני, דרום אסייתי וים תיכוני, וישראל היא אחת המדינות מפותחות המגוונות ביותר מבחינת מוצא האוכלוסייה שלה. לכן, כישראלים, חשוב במיוחד שנדע מהי הפריודונטיטיס, איך לזהות אותה, ומהם הטיפולים השונים שניתן לבצע אם אנחנו סובלים ממנה.

מחלת חניכיים אגרסיבית

אז מהי מחלת חניכיים אגרסיבית? כולנו חווינו במהלך חיינו בדרך זו או אחרת דלקת חניכיים – מדובר במצב בו החניכיים מתנפחות ומאדימות, ומתחילות לכאוב מאוד בעת לעיסה וכו'. עם זאת, במחלת החניכיים מדובר דבר שהוא מעבר לדלקת החניכיים: מצב קשה, בו הדלקת כבר התפשטה לחלקים הפנימיים של החניכיים, האזור בו אמורים להיות השורשים, ומתחילה לפגוע ברקמות החניכיים ממש, תוך פגיעה בעצמות וברקמות המחזיקות את השן במקומה, ויצירה של נסיבת חניכיים חמורה. בנוסף, במקרים רבים נוצר בעומק החניכיים רובד חיידקים עצום, המפריש חומרים רעילים הפוגעים בשן ובחניכיים.

 

אילו סימנים יש למחלת החניכיים?

ישנם מספר סימנים שיכולים להעיד על כך שיש לכם דלקת חניכיים בשלבים מתקדמים, או אפילו מחלת חניכיים: ראשית, אם אתם חווים כאבים חוזרים בחניכיים, או אדמומיות חניכיים כרונית, ונפיחות כואבת שחוזרת על עצמה, יתכן שמדובר בפריודונטיטיס שעלולה להחמיר. כמו כן, נסיגת חניכיים, ובעיקר נסיגת חניכיים חמורה, יכולה להיות סימן ובמקרים רבים גם מעידה על מחלת חניכיים הנמצאת בשלבים מתקדמים.

עם זאת, ישנם סימנים מוקדמים הרבה יותר, ואם הם מופיעים, מומלץ מאוד לפנות לרופא ולמנוע פגיעה בלתי הפיכה ברקמות החניכיים: רגישות של החניכיים לחום ולקור, אדמומיות ונפיחות שלהן, התנדנדות קלה של השיניים, לעיסה כואבת או שורפת, ריח רע מהפה, ועוד.

בנוסף לכך, גם מבלי שאתם שמים לב לסימנים המעידים על מחלת החניכיים, משרד הבריאות ממליץ לבקר אצל השיננית ואצל רופא השיניים פעם בשנה לערך על מנת לעבור בדיקות שגרתיות. במסגרת בדיקות אלה, השיננית מבצעת ניקוי של הפה, ואם היא מזהה סימנים של מחלת חניכיים היא יכולה להפנות את המטופל במהירות לטיפול במחלה. לכן, כדאי מאוד שלא לפספס את הביקורים הללו!

 

אז מה גורם למחלת חניכיים?

אנשים רבים סובלים ממחלות חניכיים, ולעיתים אף בגיל צעיר מאוד. לכן, עולה השאלה, מה גורם למחלת החניכיים וכיצד ניתן להימנע ממנה?

ליקויים בשמירה על היגיינת הפה – אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שגורמים למחלת החניכיים ושמחמירים אותה כאשר היא כבר נוצרת, אלא ליקויים בהיגיינת הפה. מדובר במספר התנהגויות שונות אשר בדרך כלל מופיעות כולן ביחד אצל אותו המטופל, אך תורמות גם כל אחת לחוד להיווצרות המחלה: ראשית, צחצוח לא נכון או חפוז של השיניים, הגורם למצחצח לפספס את השיניים האחוריות או את התחתית של השיניים, ובכך לגרום לצחצוח לא תקין שמאפשר לחיידקים ולאבנית להיווצר ולאפשר כר פורה לחיידקים. שנית, הימנעות משימוש באמצעי עזר לשמירה על היגיינת הפה, כגון חוט דנטלי ומי פה. שלישית, מחסור בצחצוח שיניים או בטיפולים תקופתיים הקשורים להיגיינת הפה, גכון ביקור אצל רופא השיניים והשיננית. כל אלו יחד תורמים להיווצרות של סביבה לא היגיינית בחלל הפה, המספקת לחיידקים ולמחלת החניכיים את התנאים המושלמים כדי לפרוח.

מחלת חניכיים גנטית –  ידוע כי מחלת החניכיים נפוצה יותר בקרב אוכלוסיות ממוצאים שונים. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שלמחלת החניכיים יש גם גורמים גנטיים – הגורמים לגוף להיות פגיע יותר לחלבוני החיידקים הרלוונטיים, או גורמים גנטיים העמידים פחות להיווצרות אבנית או רובד חיידקים מסוכן בחלל הפה. ישנם גם מאפיינים גנטיים הקשורים להרכב הרוק וחלל הפה, המשפיעים גם הם על האפשרות של היווצרות מחלת החניכיים.

גורמים התנהגותיים – ידוע כי ישנם מספר גורמים התנהגותיים המשפיעים על היווצרותה של מחלת החניכיים. קודם כל, כפי שהוזכר, שמירה לקויה על היגיינת הפה מהווה פקטור משמעותי בהיווצרות מחלת החניכיים. התנהגויות כגון עישון סיגריות או צריכה של כמות גבוהה של אלכוהול יכולה לתרום להיווצרות מחלת החניכיים. מעבר לכך, שגרת חיים מלאה בלחצים וסטרס, סכרת, ומחלות המשפיעות על מערכת החיסון, יכולות כולם להשפיע גם על האפשרות של היווצרות מחלת החניכיים.

 

פריודונטיטיס אגרסיבית טיפול

הטיפול הנפוץ ביותר והפשוט ביותר שיש לפריודונטיטיס אגרסיבית הוא הקצעת שורשים. מדובר בניקוי עמוק ויסודי של רקמות החניכיים העמוקות והפנימיות, כלומר האיזורים שבין שורש השן לבין רקמת החניכיים. בשל העובדה שמדובר בטיפול חודרני למדי, הוא נעשה פעמים רבות תוך הרדמה מקומית. מדובר בטיפול שנעשה פעמים רבות כמוצא אחרון לפני ניתוח או עקירת שיניים – בניסיון להציל את החניכיים לפני שיעשה להן נזק בלתי הפיך.

טיפול נוסף, במקרים חריגים וקשים יותר של מחלת החניכיים, הוא ניתוח חניכיים. ניתוחי החניכיים נעשים בדרך כלל במקרים של דלקת ומחלה חריגה, תוך ניסיון לנקות את החיידקים ביעילות וביסודיות. בנוסף, נעשים ניתוחי חניכיים במקרים בהם מחלת החניכיים חדרה לעומק רקמת החניכיים וגרמה לנזקים בלתי הפיכים לעצמות התומכות בשן או לרקמת החניכיים עצמה.

סובלים מדלקות חניכיים חוזרות ונשנות? יש לכם אחד או יותר מהתסמינים שהוזכרו במאמר? רוצים לדעת עוד על פריודונטיטיס אגרסיבית, על דרכי הטיפול בה ועל הגורמים למחלה? אלאדין קליניקס זו מרפאת שיניים מתקדמת המציעה מגוון טיפולים רחב באיכות הגבוהה ביותר. רוצים לקבל טיפול ממיטב המומחים ובמחיר הוגן? פנו אלינו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *