עקירה כירורגית של שן בינה במהלך ההריון –
עקירה כירורגית של שן, להבדיל מעקירה רגילה – היא הליך ניתוחי. כדי לאפשר הערכה מדויקת של סוג העקירה הנדרש, מבצעים צילום רנטגן של האזור הבעייתי במטרה לקבל תמונה מלאה שלו, כולל חלקי השן החבויים מתחת לקו החניכיים.
השיניים המועדות ביותר לעקירה הן שיני בינה. שיניים אלה צומחות בגיל מאוחר מאד יחסית לשאר השיניים – לעיתים רק באמצע שנות העשרים לחיים. לכן, תיתכן גם צמיחת שן בינה בהריון.
עקירה רגילה אפשרית כאשר השן בולטת מחוץ לחניכיים וניתן לתפוס בה ולמשוך אותה החוצה בשלמותה.
עקירה כירורגית נדרשת בכל מצב שאינו עונה על הקריטריונים הללו:
- שן כלואה – כלומר, שן שמכוסה על ידי החניכיים ויש צורך בחיתוך ופתיחה של החניכיים על מנת להגיע אליה.
- בעיה מבנית – יכולה להתבטא בצורה לא נורמטיבית של השן עצמה או, בעיוות אחר בחלל הפה, כמו למשל, במבנה החניכיים או עצם הלסת. עיוותים כאלה יכולים להיות מולדים, להיגרם עקב תאונה או מכה חזקה, או עקב מחלות שונות.
- זיהום שחדר פנימה אל שורש השן ואל החניכיים – אז יש צורך בטיפול פנימי ועמוק יותר בתוך החניכיים.
- שן שבורה – ניסיון לשלוף שן שבורה עלול להותיר חלקים ממנה בתוך החניכיים ולגרום לדלקת ולזיהום. לעיתים, שן פגועה נשברת תוך כדי עקירה רגילה ואז יש להמשיך לעקירה כירורגית.
כאשר מבצעים את העקירה הכירורגית אצל רופא שהוא כירורג מומחה ברפואת פה ולסת וכאשר נעשה שימוש בטכנולוגיות החדישות הקיימות כיום בעולם רפואת השיניים, ניתן לצמצם באופן משמעותי את הסיכונים הכרוכים בפעולה זו, לשפר ולזרז את תהליך ההחלמה.
עקירה שן בינה בהריון – כל התשובות לחששות נפוצים –
כשנוצר צורך בעקירה כירורגית , או בכלל – במצב של עקירת שן בהריון, ישנם כמה חששות רווחים, שאת רובם ניתן להפיג:
- צילומי רנטגן וקרינה שמקורה בקרני X עלולים לגרום נזק לעובר –
החשש הוא מוצדק ובהחלט לא מומלץ לאישה הרה להיחשף לקרינה. אבל, כשמדובר בצילומי שיניים נקודתיים, ניתן לגונן על בטן האישה ועל חלקים אחרים בגופה באמצעות חלוק עופרת שחוסם את הקרינה ולא מאפשר לה לחדור את הבטן.
מעבר לכך, יש כיום טכנולוגיות המאפשרות צילומים עם קרינה בעוצמה מופחתת באופן משמעותי. לכן יש חשיבות לבחירה במרפאה העושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ובציוד חדיש. - חומרי הרדמה מסוכנים לעובר –
גם כאן, יש מקום להבחנה בין הרדמה מלאה וכלל-מערכתית לבין הרדמה מקומית, כמו זו שנעשה בה שימוש בעקירה כירורגית.
בעוד שבהרדמה מלאה נעשה שימוש בחומרים המוזרקים אל מחזור הדם לפרק זמן ממושך ואשר משפיעים על מגוון מערכות בגוף, הרי שבהרדמה מקומית, מרבית הסיכונים הללו לא רלבנטיים או מצטמצמים משמעותית – על אחת כמה וכמה כשמדובר באישה בריאה ובמהלך הריון תקין.
רופא מומחה ומנוסה יידע לבחור בחומרי הרדמה ובמינונים המתאימים לאישה בהריון. - בכל עקירה יש סיכון לזיהום שעלול להגיע גם אל העובר –
נכון, בכל הליך ניתוחי יש סיכון לזיהום. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם דחייה ממושכת של עקירה עלולה אף היא לגרום לזיהום.
איך פותרים את הבעיה? על ידי אבחון מדויק: אם הרופא יגיע למסקנה שהמצב אינו מחייב טיפול מידי, יתכן שיחליט לדחות אותו לאחר הלידה. במידה והמקום כבר מזוהם ממילא, או בעל סיכוי גבוה להתפתחות של זיהום, ניתן יהיה לבצע את העקירה ולטפל בזיהום הקיים, או למנוע התפתחות שלו באמצעות תרופות וטיפול אנטיביוטי המותרים לשימוש בזמן הריון. במקרה כזה מומלץ להיוועץ במקביל גם עם רופא נשים ולשתף אותו בכל תכנית הטיפול, כולל הטיפול התרופתי.
מאפיינים ייחודיים לעקירת שן בינה בהריון –
עקירת שן בינה בהריון היא אחת מהעקירות הנפוצות ביותר, מאחר ששיני בינה מועדות יותר ליצירת דלקות וכיסים בחניכיים המשמשים כר פורה להתפתחות מושבות חיידקים.
אין הבדל מבחינת הסיכונים והפתרונות שפורטו קודם, בין עקירה כירורגית של שן בינה לשן אחרת.
דבר שכדאי לקחת בחשבון הוא, שקיימים מקרים בהם עקירת שן דורשת השתלת עצם בהמשך, מאחר שהיא יוצרת תהליך של ספיגת עצם, הפוגע בנפח עצם הלסת. דבר זה משמעותי בעיקר אם שוקלים השתלת שיניים בהמשך – אז נפח וצפיפות העצם הם גורם משמעותי.
יחד עם זאת, תהליך ספיגת העצם נמשך מספר חודשים לאחר עקירה, כך שזהו הליך שממילא לא נהוג לבצע במהלך ההיריון, כמו גם השתלת שיניים.
עקירת שן בינה כלואה בהריון –
עקירת שן כלואה היא מקרה שבו, באופן חד משמעי, דרושה עקירה כירורגית ולא עקירה רגילה. יתרה מכך, מצב של שן כלואה הוא מצב עם סיכוי גבוה יותר להתפתחות זיהום, עקב הצמיחה הלא תקינה של השן, שעלולה ליצור כיס בתוך החניכיים, אשר לא ניתן להגיע אליו בזמן צחצוח שיניים ולנקות אותו. במצב כזה בהחלט מומלץ לשקול לבצע את העקירה בהקדם.
עקירות כירורגיות בידי מומחים במרפאת "אלאדין קליניקס"
דר' עלא אלדין מוהנא מנהל את המרפאה במטרה לספק את כל שירותי רפואת השיניים וטיפולי הפה ברמה הגבוהה ביותר, בידי צוות מומחים, תחת קורת גג אחת.
דר' עלא הוא בעצמו רופא בכיר וכירורג מומחה ברפואת פה, פנים ולסת, המנוסה גם בטיפולי שיניים מורכבים הדורשים התערבות ניתוחית.