הרמת סינוס (Sinus Lift) היא פרוצדורה כירורגית שמתבצעת במטרה לעבות את העצמות האחוריות בלסת העליונה. הטיפול נקרא כך משום שנעשה בו שימוש בתחליף עצם על מנת למלא את חללי הסינוס באיזור של השיניים הטוחנות העליונות.

למעשה, מהווה ההליך של הרמת סינוס שלב מקדים לטיפולי השתלים הדנטאליים (השתלות שיניים). הליך כירורגי זה מתבצע על ידי מומחה לכירורגית פה ולסת או מומחה לחניכיים והשתלות, במקרים בהם סובל המטופל מספיגת עצם שמקשה על המשך טיפולי השתלים. הרמת הסינוס מעלה באופן משמעותי את סיכויי ההצלחה של הטיפול ואת קליטתם של השתלים בצורה טובה.

כמה מילים על הסינוסים

הסינוסים (נקראים גם "מערות הפנים") הם מבנים אנטומיים חלולים שנמצאים במצח ובאזור הלחיים של בני האדם. קיימים שמונה סינוסים (ארבעה זוגות), ואחד מתפקידיהם העיקריים הוא תמיכה במשקל עצמות הפנים והגולגולת.
הסינוסים המקסילאריים, שממוקמים מאחורי עצמות הלחיים, משני צידי האף – הם הסינוסים שמעורבים בתהליך הרמת הסינוס – בהם מתבצע תהליך המילוי של תחליף העצם.

 

מתי יש צורך בהליך של הרמת סינוס?


הרמת סינוס נדרשת כדי לעבות את עצמות הלחיים האחוריות, והיא מתבצעת במקרים בהם העצם של המטופל נספגת בתוך הלסת. עקב תהליך הספיגה, העצמות האחוריות בלסת העליונה מידלדלות, ובמקרים רבים לשתלים לא תוכל להיות אחיזה מספקת בחלל הפה בטווח הארוך וטיפולי ההשתלה ייכשלו.

כמו כן, החדרת השתלים הדנטליים ללא ביצוע של הרמת סינוס, עלולה לגרום גם לחדירת השתל לתוך חללי הסינוס ולדלקות חוזרות באיזור.
במרבית המקרים, תהליכי ספיגת העצם הם טבעיים ומתרחשים עם העלייה בגיל. עם זאת, מבנה לא תקין של עצם הלסת או חוסר בעצם יכול להיגרם גם עקב טראומה או נזק חמור שפגע במבנה השיניים, וגם כתוצאה מפגם מולד בשיניים.
אמנם הרמת סינוס היא פרוצדורה מקדימה לטיפולי שתלים דנטליים, אך חשוב להבין כי מחסור בעצמות השיניים מהווה גורם מסכן בפני עצמו. אי הקפדה על ביקורת שגרתית אצל מומחי כירורגית פה ולסת (במיוחד אלו שנמצאים בקבוצת סיכון עקב ספיגת עצם מוגברת) עלולה לגרום לתופעות בלתי רצויות כמו שיניים עקומות (עקב המרווח שנוצר ביניהן), מחלות עששת וחניכיים.

 

מה זה איבוד עצם ולמה צריך להשתיל אחת חדשה?


הסיבה לכך טמונה בתפקיד שורשי השן הטבעיים שלכם, אשר במצב תקין מספקים גירוי נחוץ לעצם הלסת ומורים לה לחדש תאי עצם ישנים. במצבים מסוימים, כמו לדוגמה כאשר מסירים את שורשי השן כחלק מעקירה, גירוי זה עשוי להיעלם וכתוצאה מכך ספיגת העצם יכולה להתרחש במהירות. הרמת סינוס זה טיפול נהדר להחלפת העצם שיוכל להבטיח שיש לכם עצם בריאה וחזקה להשתלת שיניים. מדובר רק בהליך כירורגי קטן ואתם יכולים להיות סמוכים ובטוחים שאנחנו נבצע אותו על הצד הטוב ביותר.

כאמור, כאשר לא ניתן להשתיל שתלים דנטליים עקב חוסר גובה עצם בלסת העליונה, או בגלל שהסינוסים שלכם קרובים מדי ללסת – סביר להניח שתזדקקו להרמת סינוס. ישנן סיבות רבות לכך שמתרחש אובדן עצם, חלקן כוללות:

 

מהו ניתוח להרמת סינוס וכיצד הוא מתבצע?

הרמת סינוס זה הליך כירורגי בו משתילים עצם או עצם מלאכותית בחלק האחורי של הלסת העליונה במטרה לבנות בסיס יציב שיוכל לתמוך בשתלים הדנטליים שיושתלו בו בהמשך. במצב בו הרופא חושש שאין מספיק עצם באזור המיועד להשתלה, יעלה הצורך להוסיף עצם בהליך ניתוחי בו יחדירו עצם מלאכותית מתחת לרקמה הרכה שנמצאת מסביב לסינוס. ההליך מבוצע על ידי רופא שמתמחה בכירורגיה עדינה ובהרדמה מקומית. במידה ואתם חווים חרדות מטיפולי שיניים, יהיה ניתן לעבור את הטיפול בסדציה (טשטוש).

על מנת שטיפולי השתלים הדנטאליים יעברו בהצלחה והאחיזה שלהם בתוך העצמות חלל הפה תהיה איכותית ותחזיק לאורך זמן, ראשית יש לבצע צילום פנורמי או צילום CT. מטרת הצילום היא לאבחן את המקרה של המטופל באופן מדויק, ולהחליט על הפרוצדורה הנדרשת.
אם האבחנה היא של חוסר משמעותי בעצם (עובי עצם קטן מ- 5 מ"מ), ההליך הכירורגי כולל פתיחה צידית של חלל הפה (בצד העצם) ומילוי של חללי הסינוס בתחליף העצם. הליך זה נקרא גם הרמת סינוס פתוחה. בדרך כלל, לוקח כמה חודשים עד שהעצם נקלטת לחלוטין, וניתן להחדיר את השתלים הדנטאליים.
במידה ומצב העצם אינו חמור (גובה העצם נמוך במ"מ בודדים), מבצע הכירורג הליך של הרמת סינוס סגורה. הפרוצדורה פחות פולשנית, ונעשית על ידי החדרת תחליף העצם דרך חריר קטן שפותחים בלסת. במקרים הללו, אין צורך במתנה ארוכה עד קליטת העצם, וניתן להחדיר את השתל דרך אותו פתח מייד אחרי הרמת הסינוס.

הרמת סינוס סגורה –

שיטה זו נחשבת למתונה יותר וכן פחות פולשנית, היא נעשית במצבים בהם יש מחסור יחסית קטן בעצם. הרמת סינוס סגורה נעשית דרך עצם הלסת, הרופא יבצע פתח קטן דרך הלסת כדי שיוכל לדחוס את תחליף העצם לחלל הסינוס. בניגוד להרמת סינוס פתוחה, בשיטה זו לרוב אין צורך בתקופת המתנה ובמקרים רבים ניתן כבר להשתיל את השתלים הדנטליים מבלי להמתין לביקור נוסף.

הרמת סינוס פתוחה –

כאן מדובר בהליך קצת יותר מורכב ופולשני והוא מיועד למטופלים שסובלים ממחסור עצם גדול. הרופא יפתח "חלון" דרך חלל הפה, בצד של העצם ודרכו הוא יחדיר את תחליף העצם לחלל הסינוס. לאחר מכן יהיה צורך בתקופת החלמה והמתנה שמכונה גם "קליטת עצם" – בה הגוף ילמד לייצר תאי עצב חדשים. תקופה זו יכולה לקחת מספר חודשים ולאחריה ניתן להחדיר את השתלים הדנטליים.

 

האם יש סיכונים בניתוח הרמת סינוס?


כמו בכל ניתוח קיים סיכון כלשהוא. הסיכון העיקרי הוא שניתן לנקב או לקרוע את קרום הסחוס. אם זה קורה המנתח יתפור את קרע הסינוס. אם התיקון לקרום הסינוס לא צלח מסיבה מסוימת, המנתח שלכם עשוי להפסיק את ההליך ולתת לגוף שלכם זמן החלמה לפני שינסה לבצע שוב את ההליך.
יחד עם זאת חשוב להדגיש שמדובר במקרים נדירים ובמהלך השנים האחרונות יותר אנשים מבצעים השתלות שיניים, מה שהופך את הליך הרמת הסינוס לשכיח יותר ועם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.

 

מה קורה לאחר הרמת סינוס?


לאחר ניתוח הרמת סינוס, ייתכן ותהיה נפיחות באזור בו נוספה העצם, אך מרבית החולים חווים רק מעט אי נוחות. אתם עלולים לחוות גם דימומים קלים מהאף או מהפה בימים הראשונים שלאחר הניתוח.
לאחר הרמת סינוס, רצוי להימנע מקינוח האף ומהתעטשויות תכופות כיוון שאלה עלולים לגרום לתפרים להיקרע (אנחנו יודעים שזה לא ממש בשליטתכם, אבל לא יזיק לנסות! אם אתם מרגישים צורך להתעטש נסו לעסות את גשר האף בעדינות, פעמים רבות זה עוזר).
בנוסף, רופא השיניים שלכם עשוי לתת לכם מרשם למניעת גודש באף ודלקות, תרופות נגד כאבים, אנטיביוטיקה ושטיפת פה כדי לסייע במניעת זיהומים.
לאחר 7-10 ימים תיקבע פגישה עם הרופא שלכם, בה הוא יבדוק את קצב ההחלמה ויסיר את כל התפרים שלא נמסו מעצמם. בחלק מהמקרים המטופלים מתבקשים לחזור עוד כמה פעמים כדי לעקוב אחר ההחלמה – אך אין צורך לדאוג, זה רק בשביל שתקבלו את התוצאות הטובות ביותר.

 

התאוששות והחלמה מהרמת סינוס:


הרמת סינוס נמשכת בדרך כלל כשעה עד שעה וחצי. בתום ההליך, סביר להניח כי יחוש המטופל אי נוחות כללית, וכאבים מקומיים לאחר התפוגגות החומרים המרדימים. הרופא המטפל ימליץ על מתן משככי כאבים, ועל מנוחה בימים שלאחר הרמת הסינוס.
כמו כן, מומלץ שלא לטוס או לבצע צלילות בתקופה שלאחר הטיפול (עד חודש אחרי), וכמובן להמשיך להגיע למעקב אצל הכירורג במידה וקיימות תופעות לוואי חריגות.
בין היתר, עשויים להתפתח שטפי דם ונפיחות באזור הסינוסים, וכן דימומים קלים מאזור הנחיריים והפה.
ההמלצה היא לשככך את הכאב ולהוריד את הנפיחות באמצעות קרח, להימנע מאכילת מזון קשה ושתייה חמה בימים שלאחר הרמת הסינוס, להימנע מצחצוח שיניים, וכן מעישון וצריכת אלכוהול.

 

הרמת סינוס במרפאתנו -אלאדין קליניקס – מבוצעת ע"י ד״ר מוהנא עלא אלדין, כירורג פה, פנים ולסתות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *